poniedziałek, 2 grudnia 2013

FOR ENGLISH SCROLL DOWN

Męczy Cię katar? Masz infekcję? Albo problemy z żołądkiem? Spróbuj śliwkę UMEBOSHI!

To całkowicie naturalne lekarstwo, bez żadnych sztucznych ani chemicznych dodatków, które jakiś czas temu dostałam od innej mamy. Poleciła mi je na katar mojego synka. Śliwka zadziałała i od tej pory ją stosuję. Poczytaj, może zainteresuje też Ciebie.

UMEBOSHI oznacza po japońsku suszoną śliwkę ume (梅干), która jest znana i stosowana w Azji od tysięcy lat. Zdobyła swoją popularność w szczególności w XV - XVI wieku wśród samurajów jako lek, który pomagał w regeneracji ich organizmów po przeżytych bitwach. Teraz śliwkę często podaje się w Japonii jako dodatek do dań, zwłaszcza sushi. Jej dobroczynne na zdrowie działanie jest opisane w TCM (tradycyjnej medycynie chińskiej) już przeszło 3000 lat temu.

Czym jest umeboshi? To piklowana w soli morskiej, przez co mega słona (uwaga na ilość, którą nakładacie do zjedzenia!) "śliwka" (cudzysłowie pojawiło się ze względu na fakt, że to tak naprawdę nie śliwka, ale pewna odmiana moreli). Zawiera ona więcej kwasów organicznych (cytrynowy, jabłkowy, bursztynowy) niż jakikolwiek inny owoc. Jest bardzo bogata w żelazo, wapń, magnez, potas. Owoce piklowane są tradycyjnie w soli przez 3-4 dni w czasie najgorętszych dni lata, a potem kolejny raz piklowane w liściach shiso.

Jakie jest działanie śliwki umeboshi? Silnie alkalizuje i odkaża organizm.
Pomaga pozbyć się wszelkich wydzielin (katar, biegunka, pot, mocz, wymioty, krew w czasie menstruacji), problemów trawiennych (niestrawność, brak apetytu, wymioty, biegunka, wzdęcia).
Dodatkowo pomaga w zakażeniach wirusowych i infekcjach bakteryjnych.
W przypadku infekcji sprawdziliśmy ją z Krzysiem na własnej skórze - polecam!

Jak się stosuje umeboshi? Wystarczy zjeść:)
Jest to baaardzo słona pasta, także polecam małe jej ilości stosować do dań, gdzie smak słony jest wskazany (kasza, ryż, gotowane warzywa itp).
My stosowaliśmy pastę umeboshi smarując ją cienko przez siebie upieczony chleb na zakwasie (jeśli chcesz przeczytać jak go zrobić, kliknij).
Można ją też rozpuszczać w KUZU (to sproszkowany korzeń rośliny, bezglutenowy, zawierający sporo skrobi, używany do zagęszczania dań w kuchni japońskiej) i pić. Nie jest to wtedy jednak zbyt smaczne;) Jako że karmię Krzysia piersią, na niego podziałała śliwka przez mój pokarm.

No i najważniejsze - gdzie ją dostać?
W sklepach ze zdrową żywnością, w internecie.
Zwróćcie jednak uwagę na skład, żeby nie zawierała ona konserwantów, a jedynie tradycyjne składniki: śliwkę ume, sól morską i liście shiso. Nic więcej nie powinno być w produkcie, który tradycyjnie wykonywany nie potrzebuje żadnych innych "dodatków". Polecam produkt firmy Clearspring, jest w pełni wegański i naturalny. Kosztuje ok. 50PLN (kliknij).
................................................................................................

Runny nose? You've caught an infection? Problems with a stomach? Try UMEBOSHI plum!

It's completely natural remedy, without artificial or chemical ingredients, that I received from another Mommy when both my son and me had a cold. Umeboshi really worked and since then I often use it.
Read this, maybe it will be useful also for you.

UMEBOSHI in Japanese means dried ume plum (梅干), which is known and used in Asia for thousands of years. It gained real popularity in XV – XVIth centuries among Samurai warriors as a remedy after their battles. Nowadays it's often served in Japan as a side, especially for sushi. The effectiveness of umeboshi has been documented in Chinese medicine books as far back as 3000 years ago.

What is umeboshi? It's pickled plum in a sea salt, which makes her extremely salty (careful with the amount when eating!). It contains more organic acids (citric, apple, amber and crude acid) than any other fruit. It's extremely rich in iron, calcium , magnesium, potassium.
Fruits are traditionally pickled in salt for 3-4 days during the hottest days of summer and then again pickled in shiso leaves.

What is the effect of umeboshi plum? It highly alkalizes and disinfects your body. In TCM (traditional Chinese medicine) umeboshi is the ‘yang’. It helps to get rid of anything coming 'out' of your body (runny nose, diarrhea, sweat, urine, vomiting, blood during menstruation), digestive problems (indigestion, lack of appetite, flatulence).
Further helps in viral and bacterial infections.
In case of infection with my son, I checked it & highly recommend!

How to eat umeboshi? Just enjoy:)
It is sooooo salty paste, so I recommend only a small amount with anything that goes well with salty taste (buckwheat, rice, cooked vegetables etc).
We applied the umeboshi paste spreading it thinly over a home-made, sourdough bread (if you want to read how to bake it, click). My little K got it with my milk when I nursed him.
It can also be dissolved in Kuzu (a powdered gluten-free root of the plant, contains a lot of starch used to thicken dishes in Japanese cuisine) and drink .

And most importantly - where to get it ?
In health food stores, you can search it in internet.
Pay attention to the composition however, that it doesn't contain preservatives and only traditional ingredients are used (ume plum, sea salt and shiso leaves). Nothing else should be in the product. I recommend Clearspring puree, fully vegan and natural. It costs about 8pounds for example here.

UMEBOSHI

2 komentarze :

  1. bardzo inspirujące, nie mialam pojęcia o jej istnieniu

    OdpowiedzUsuń
  2. 34 year-old Information Systems Manager Arri Ruddiman, hailing from Vanier enjoys watching movies like Iron Eagle IV and Lockpicking. Took a trip to Ha Long Bay and drives a Bugatti Royale Kellner Coupe. wejdz tutaj

    OdpowiedzUsuń