środa, 25 września 2013

FOR ENGLISH SCROLL DOWN

chleb na zakwasie

Ktoś próbował?
Od kiedy ten zagościł u nas w domu, rzadko kiedy kupujemy jakiś w lokalnej piekarni, a jak już, to bardzo łatwo nam ocenić czy tak naprawdę został upieczony z naturalnych składników.
Pszennego chleba nie jem już od dawna. Ten żytni lub mieszany z ziarnami, który jest u nas w domu najczęściej, jest moim ulubionym. 

Czym jest ten zakwas?
To mieszanka mąki z wodą, która fermentując pod wpływem ciepła tworzy zaczyn pozwalający na zakwaszenie i spulchnienie chleba. To dużo starsza metoda spulchniania ciasta niż drożdże. A co ciekawe, sposób produkcji chleba tym sposobem pozostał niezmieniony od wieków.

Wykonać swój własny zakwas wcale nie jest tak trudno! Ja skorzystałam ze strony www.chleb.info.pl. Polecam wszystkim! Poza radami praktycznymi, znajdziemy tam mnóstwo przepisów na chleby - w tym takie ciekawe jak chleb na zaczynie jabłkowym, z kaszą gryczaną, z ziemniakami czy papryką.
Próbowaliście kiedyś? Podejrzewam, że tylko nieliczni z Was odpowiedzieliby twierdząco.
Oto dwa sprawdzone przepisy na chlebek na zakwasie.
 
Pierwszy - chleb mieszany 
1 etap: wymieszaj 2 łyżki zakwasu + 100g mąki (możesz wybrać jakąkolwiek, choć zwróć uwagę że najlepiej ciasto wzrasta na pszennej, najtrudniej na żytniej) + 100ml wody (najlepiej niegazowanej lub przegotowanej, o temperaturze pokojowej), odstaw na 5-6 godzin.
2 etap: dodaj do powstałej mieszaniny 100g mąki + 90ml wody, odstaw na 8-12godzin
3 etap: dodaj do powstałej mieszaniny 80g maki + 100ml wody, odstaw na 3-4godziny
Po tym etapie pamiętaj, aby pobrać około 2 łyżki powstałej mieszaniny (zakwasu) do przyszłych wypieków. Przechowuj go w lodówce (aby go uśpić), dodając co jakiś czas troszkę mąki i wody, gdy zobaczysz, że zakwas zmniejsza swoją objętość (to normalny proces - zakwas potrzebuje mąki do wzrostu i "zjada" mąkę).
4 etap: powstały zakwas wymieszaj z:
- 500g mąki (proporcje mąki to 50% żytniej, 50% do wyboru: orkiszowej, z kasztanów, co kto lubi) 
- 200-250ml wody 
- 1 łyżką soli (sól rozpuść w wodzie przed dodaniem do mieszaniny)
Zamiast jakiejś ilości mąki możesz dodać otręby (ważne, aby wcześniej zalać je wodą aby powstała papka, inaczej wyciągną wilgoć z chleba i będzie sie po upieczeniu sypał), ziarna, orzechy, suszone owoce itp.
5 etap: odstaw na 40min. aż urośnie, przełóż do formy (najlepiej keksówki) nasmarowanej masłem lub innym tłuszczem i posypanej otrębami albo mąką i odczekaj kolejne 2-3godziny aż urośnie. 
Pamiętaj, że chleb nie urośnie już w piekarniku, także najlepiej, aby miał taką objętość jaką chcesz mieć później wypieczonego chleba. Najłatwiej przekładać i uklepywać ciasto mokrą łyżką (ciasto się lepi)
6 etap: nastaw piekarnik na 230 stopni, przed włożeniem piekarnik spryskaj wodą, aby naparować wnętrze (to zapewni chrupiącą skórkę) i natnij powierzchnię nożem, włóż na 15 minut.
Po 15 minutach skręć temperaturę do 200 stopni i piecz 30 minut. 
Możesz łatwo sprawdzić czy chleb się upiekł, gdy wyjmiesz go z formy i popukasz w dno. Gdy usłyszysz tępy odgłos, jest idealny. Gdy nie, najlepiej wstaw chlebek bez formy do piekarnika na jeszcze jakieś 10-15 minut.

Drugi - duuuuużo prostszy
Wymieszaj:
- 1,5kg mąki (1 kg pszennej, 0,5kg innej do wyboru; możesz dodać ziarna, otręby, co lubisz)
- 4 szklanki wody (przegotowanej lub niegazowanej, ważne by nie była z kranu - w Polsce woda zawiera chlor, który nnie pozwala dobrze chlebowi wyrosnąć)
- 4 łyżki zakwasu
- łyżka soli (rozpuszczonej w wodzie)
Odłóż w formie (wysmarowanej masłem lub innym tłuszczem; wierzch chleba dobrze też natłuścić) na 12 godzin (najlepiej w ciepłe miejsce). Piecz 70 minut w temperaturze 210 stopni. 
Powodzenia! :)
..................................................................................................................................

sourdough bread 

Anybody tried?
Since it appeared on our table, we rarely buy any other from the local bakery. If we do, it's easily for us to judge if it was made from the natural ingredients. I don't eat wheat bread for some time now. A rye or mixed rye bread, that is the most often in our house, is our favourit one.  
Sourdough - what is it?
It's simply a mixture of a flour and water that during fermentation in the warm temperature makes a bread rise and enhance its flavour. A portion of the sourdough starter is mixed with the bread's ingredients, while the remainder is kept and 'fed' with more flour and water to use in future batches.
It's much older way to make a bread than a yeast. What is interesting, this way of producing bread hasn't changed from centuries.
 
To make your own sourdough is not so difficult as it sounds! I'm the example. I used website www.chleb.info.pl with detailed explanation how to do that (please note: website is on Polish, but it's easy to use google translator to make it easy to understand or you can write to me and I'll be glad to help with translation). 
I highly recommend it! This website is full of practical advice, simply packed with various recipes, i.e. such "exotic" ones like a bread from apple leaven, with buckwheat, potatoes or pepper. Have you ever try any like that? I believe that not many of you answered 'yes'.
Here you have two checked sourdough bread recipes.  

First one - mixed bread
1 step: mix 2 spoons of sourdough +100g flour (you can choose which one you want, however note that the bread rises best on wheat flour, the hardest on rye) + 100ml of water (best non-sparkling or boiled one in room temperature), put away (best in warm place) for 5-6 hours.
2 step: add to the mixture 100g flour + 90ml water, put away for 8-12 hours.
3 step: add to the mixture 80g flour + 100ml water, put away for 3-4 hours.
Here remember to take from the whole mixture 2 spoons for future baking. Keep it in a fridge and "feed" with little amount of flour and water when you notice that it shrinks; it's normal as a sourdough "eats" the flour, even that in cold temp. it's much slower process).
4 step: ready-made sourdough (around 500g) mix with:
- 500g flour (proportions are 50% of rye flour and 50% of other - spelled flour, from chestnut or any at your choice)
- 200-250ml water 
- 1 spoon of salt (dissolve it in a water before adding to the mixture)
Instead of some part of flour, you can use any bran, nuts, dry fruit, grain) 
5 step: put away for 40min. for growing, put into greasy baking form (best square one), wait 2-3 hours to make it rise even more. Please remember that such bread won't grow further in the oven, so wait for it to have such shape you want for the finished product. It'll be much easier to put it into a form with wet spoon (that will prevent a dough from sticking).
6 step: set the oven on 230 Celsius, before putting the dough into it, spray with water to make a steam (that will make the skin of the bread crispy), cut the surface of the non-baked bread with a knife, put for 15 mins.
After 15 mins. lower the temp. to 200 Celsius and bake longer for around 30 mins.
You can easily check if the bread is ready, when you will take it out from the form and knock. If you hear "empty" sound, it's ready. If not, put it int the oven without a form for next 15mins or so.

Second one - muuuuuuuch easier
Mix:
- 1,5kg flour (1 kg wheat and rye, 0,5kg other of your choice, you can add bran, nuts, grain etc.)
- 4 glasses of water in room temp. (boiled or still; important that it's not tap water as this one is often chlorinated and it will prevent a bread from rising)
- 4 spoons of sourdough
- 1 spoon of salt (dissolve in water)
Put away in the greased form (grease as well the top of the bread) for 12 hours (best in warm place). Bake for 70min. in 210 Celsius.

Enjoy:)!

Najbardziej lubię ten chleb z oliwą z oliwek i octem balsamicznym/ Best with virgin olive oil and balsamic vinegar

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz