poniedziałek, 9 grudnia 2013

FOR ENGLISH SCROLL DOWN

Awokado = superfood

Kto nie zna awokado? To już w dzisiejszych czasach bardzo popularny owoc (tak, to owoc, a nie warzywo - zaskoczeni?). Można go dostać w wielu sklepach, aczkolwiek wciąż wydaje się niedoceniany. Może ktoś, kto przeczyta ten post, zmieni zdanie. Bardzo bym sobie tego życzyła:)

Dlaczego?
Słyszymy tak wiele o tym, że żadne warzywa ani owoce nie są już wolne od pestycydów, metali ciężkich. Te, które posiadają certyfikat eko, są natomiast niebotycznie drogie. A i tak spotkałam się z przekonaniem, że nawet produkty eko są naszpikowane chemią... no, może nie tak silną jak te bez surowych kontroli, ale zawsze.
Mam dobrą wiadomość! Awokado jak na razie należy do tych roślin, w których nie wykrywa się toksycznych związków - świadczą o tym badania EWG (Environmental Working Group), o których więcej możecie poczytać sobie na przykład tutaj. Nie musicie dlatego kupować ich z organicznych upraw. Te zwykłe nie niosą za sobą zagrożenia.

Ale poza brakiem zagrożeń, to mam dla Was pełną listę dobroczynnych właściwości, jakie awokado posiada: 

1. Wspomaga serce
Awokado zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają ciśnienie krwi, poziom tzw. złego cholesterolu LDL i trójglicerydów (zwiększające ryzyko chorób serca) i wystąpienie zespołu metabolicznego (podwyższone ciśnienie, wysoki poziom cukru we krwi i niskie stężenie tzw. dobrego cholesterolu HDL, nadmiar tkanki tłuszczowej). Nic w tym z marketingu - zostało to potwierdzone klinicznie. Dodatkowo szybko daje uczucie sytości, zwiększa metabolizm, także mogą je spożywać osoby dbające o linię, gdyż mimo wysokiej kaloryczności, pomaga spalać tłuszcz.

2. Wspiera rozwój płodu i pozwala nam poczuć się szczęśliwymi
Zawarte w awokado foliany w czasie trawienia przekształcają się w kwas foliowy, który przeciwdziała wadom rozwojowym płodu, w szczególności na wczesnym etapie ciąży.
Kwas wspiera również powstawanie czerwonych krwinek, a także usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego.
Warto podkreślić, że bez niego w naszym organiźmie nie zostaną wyprodukowane serotonina i noradrenalina, zwane potocznie hormonami szczęścia.
Jeden z nich działa uspokajająco, zapewniając też zdrowy sen. Drugi natomiast wspiera naszą aktywność w ciągu dnia. Znalazłam badania, z których wynika, że u ok. 30% osób z zaburzeniami psychicznymi i depresjami stwierdzono spore niedobory właśnie kwasu foliowego.

3. Zbawiennie działa na mózg
Dzięki wysokiej zawartości witaminy E (która jest świetnym przeciwutleniaczem), zdrowych dla mózgu kwasów omega-3 oraz potasu (który dotlenia mózg oraz poprawia koncentrację) regularne spożywanie awokado przeciwdziała, a nawet pomaga (co pokazały badania) w walce z chorobą Alzheimera. Polecam poczytać o tym w książce dr Daniela G. Amena "Zmień swój mózg, zmień swoje życie".

4. Chroni wzrok
Awokado dostarcza nam dużej dawki luteiny - naturalnego bawnika, który chroni wzrok przed osłabieniem, zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej.

5. Pomaga przy męskich problemach
Ten cudowny owoc (myslę, że mogę go już tak nazywać po tym co już napisałam) zawiera dużą dawkę cynku. Pierwiastek ten, regularnie dostarczany do organizmu, uchroni mężczyzn przed problemami z prostatą. Zdaniem naukowców unikalny skład awokado (chociażby występujący tam likopen) wpływa pozytywnie w przypadku nowotworu gruczołu krokowego, ale nie tylko. Wspiera on również organizm w walce z nowotworem piersi i jamy ustnej.

6. Aby krew lepiej krążyła
Awokado zawiera potas (i to o 30% więcej niż jest go w bananach!), który w połączeniu z dobrymi dla organizmu kwasami omega-3, pomaga stabilizować ciśnienie krwi. Dodatkowo jednonienasycone kwasy tłuszczowe pomagają w zwalczeniu oporności insulinowej, co jest niezwykle ważne dla osób z cukrzycą typu II.

To jedne z najważniejszych punktów długiej listy dobroczynnych składników awokado.
Jest ich więcej! Jak chociażby zawartość antyoksydantów, co czyni owoc przeciwstarzeniowym cudem.
Mam nadzieję, że choć trochę przekonałam Was do tego 'masła bogów' (jak nazywali awokado Aztekowie), by w czasie kolejnych zakupów i ono znalazło swoje miejsce w Waszym koszyku.
A co z nim zrobić po kupieniu?
Ja najczęściej przygotowuję z niego pastę z gotowanym jajkiem do smarowania własnoręcznie wykonanego chleba na zakwasie (przepis znajdziesz tutaj) lub dobrze znanego guacamole (choć ja dodaję do niego pomidor; dla chętnych mogę dodać przepis).
SMACZNEGO!
--------------------------------------------------------------------------

Avocado = superfood

Who doesn't know avocado?
It's so popular fruit (yes, it's fruit, not a veggie - surprised?!). We can get it almost everywhere, however I still have the impression that it's wrongfully underestimated. I hope that maybe some of you will change your minds after reading this. I'd really wish that!:)

Why?
We hear and read so often that any fruit or veggie can be actually free of pesticides, heavy metals. Those that have eco certificates are enormously expensive for a change. I also met opinions that even eco products are simply stuffed with chemicals....well, maybe not as heavily as these without stict controls, but still.
I have a great news! Avocado is on the list of EWG (Environmental Working Group) among the fruit and veggies that contain no toxic substances. You don't need to buy organic avocados. The ones you find, are ok for your health. You can read about that for example here.

Besides the fact avocado of any kind won't harm you, I have the whole list of amazing features it has for your health:

1. Supports your heart
Avocado contains monounsaturated fatty acids which lower blood pressure, so-called 'non-healthy cholesterol' LDL and triglycerides (increasing the risk of heart disease) and the occurrence of the metabolic syndrome (high blood pressure, high blood sugar and low levels of so-called 'healthy choplesterol' HDL, excess body fat). It's no marketing - it's been confirmed clinically. Additionally avocado (thanks to a lot of fiber and oleic acid that activates the part of your brain that makes you feel full) quickly gives you a feeling of satiety, increases metabolism, so can be easily eaten by people that want to stay fit.

2. Protects unborn baby and helps us to feel happy
Avocado is rich in folic acid which cuts the risk of birth defects. As well, it improves the formation of red blood cells and the function of your digestive system.It's worth to say that without folic acid our body won't produce serotonin and norepinephrine, commonly called 'hormones of happiness'.One of them has a calming effect, providing a healthy sleep.  The second one supports our activity during the day. I found the study which shows that in approx. 30% of people with mental disorders and depression folic acid was on low levels. So if you want to feel happy, don't forget about that one:)

3. Influence your brain
The high content of vitamin E which is a great antioxidant, omega-3 fatty acids and potassium have wonderful impact on your brain. Avocado improves concentration, protects your brain tissue from aging. As demonstrated by research, regular consumption of the fruit even helps to fight Alzheimer's disease. I'd recommend reading about it in a book by Dr. Daniel G. Amen's "Change Your Brain, Change your life" - very inspiring.

4. Provides good eye-sight
Avocado is a great source of luteina carotenoid that works as an antioxidant and protects against eye diseases.

5. Solves men-problem
This amazing fruit (I believe I can already call it that way after all I wrote) has high doze of zinc. This element, regularly supplied to the body, protects men against prostate problems. According to the researchers the unique composition of avocado (lycopene as well) has a positive effect on prostate cancer, but not only. It also supports the body in the fight against breast cancer and oral cancer.

6. Makes your blood circulate even better
Avocado contains potassium (can you believe that it's even 30% more than in bananas?) which in combination with omega-3 acids, helps to stabilize blood pressure. In addition, monounsaturated fatty acids help in insulin resistance which is extremely important for people with type II diabetes.

That's the short list of what avocado has to give! There's much more! For example that it contains antioxidants that have great anti-aging effects.
I hope I convinced you (even a little bit) to put an avocado in your basket next time you'll do your grocery shopping:)How do I eat it the most often?
I
blend it with boiled egg and spread it on the loaf of home-made, sourdough bread (recipe how to make it, you can find in here) or I prepare well-known guacamole (although I add to the tomato as I prefer it that way).

ENJOY!:)


Guacamole



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz