poniedziałek, 30 września 2013

FOR ENGLISH SCROLL DOWN


Karob - słodki zamiennik kakao


Lubicie czekoladę? Po co ja w ogóle pytam?! Nie znam wielu osób, które jej nie lubią;)
Czekoladę jak wiemy wykonuje się z kakao. Te najlepsze gatunkowo zawierają go procentowo więcej niż połowę. 

A kakao ma niestety swoje wady.
Może uczulać, źle wpływać na stan skóry, zawiera kofeinę i jej pochodną - teobrominę, dodatkowo dużo cukru i tłuszczu. Cukier i teobromina mogą powodować nadpobudliwość u dzieci. Sama teobromina jest trująca dla niektórych zwierząt. Zawartosć tłuszczu w kakao nie sprzyja osobom walczącym z cholesterolem i utrzymaniu zgrabnej sylwetki.
Czy to oznacza, że musimy zrezygnować z kakao czy z czekolady? Niekoniecznie!:)

Karob to mączka drzewa świętego Jana. Jest wyrabiany z owoców znajdujących się w strąkach szarańczynu strąkowego (Ceratonia siliqua), zwanego również drzewem karobowym. Roślina ta pochodzi z Azji Mniejszej, występuje dziko w rejonie Morza Śródziemnomorskiego i osiąga wielkość do 15 metrów. Ja poraz pierwszy miałam z nim styczność w Izraelu.
Posiada charakterystyczne owoce w kształcie strąków z lekko słodkawymi nasionami, które można jeść na surowo. Sama nazwa "szarańczyn" pochodzi od podobieństwa ususzonych strąków do szarańczy. To właśnie nasionami tego drzewa żywił się Jan Chrzciciel wg Biblii. Stąd też jego druga nazwa, czyli drzewo świętojańskie.
Jako ciekawostkę mogę podać, że masa strąków szarańczynu jest zawsze taka sama - to dokładnie 0,2grama. Używano dlatego ich w dawnych czasach jako precyzyjnej jednostki masy w aptekarstwie i jubilerstwie. Od słowa "karob" po grecku (keration) pochodzi używana do tej pory jednostka masy, którą znają chyba wszyscy interesujący się biżuterią - czyli karat.

Karob przypomina w smaku słodkie kakao. Bez problemu można go dlatego stosować jako jego zamiennik. A plusów jest sporo. Nie tylko ograniczenie ilości spożywanego cukru, bez odmawiania sobie przyjemności. 
To źródło łatwo dostepnego białka (zawiera go 80%), wapnia, fosforu, żelaza i magnezu. Jest hipoalergiczny, może zapobiegać osteoporozie, obniża poziom cholesterolu we krwi, poprawia trawienie, działa łagodnie wykrztuśnie. 
Kolejną ciekawostką może być to, że ze względu na fakt, że psom nie wolno jeść czekolady, smakołyki dla nich wykonywane są właśnie z karobu.  

Ja najbardziej lubię karob jako dodatek do grillowanych bananów, pieczonych jabłek, polewę do lodów w formie melasy lub jako składnik domowej czekolady.
Nie jest drogi. W internecie można go zdobyć za 5PLN za 250gr: http://www.natusfera.pl/karob-maczka-chleba-swietojanskiego-250g.htmlSmacznego:)
.................................................................................................................

Carob - for a sweet change 


Do you like chocolate? Why I even ask?! I don't know many people who don't;)

As all of you know, chocolate is made from cocoa. The best quality ones contain more than 50% of it. And cocoa has some minuses. It can cause allergies, have bad influence on your skin, contains caffeine and theobromine, lots of sugar and fat. 

Two last ones can cause hyperactivity among kids and high fat content affect the level of cholesterol and your figure. As well, theobromine is poisonous to some mammals.
Does it mean that we need to resign from cocoa and chocolate for good? Not necessary.

Carob is St John's bread powder. It's made from the carob pod's fruit that grow on carob tree (Ceratonia siliqua). You can find it in wild to 15m (49ft) high, mostly in the Mediterranean region. For the first time I saw it in Israel.
It has very specific "fruit" in the shape of pods with sweet seeds inside that you can eat raw.
According to the Bible, these fruit were the food of St John and that's why the second name is St John's bread.
As a curio I can tell you that the weight of the pod is always the same (exactly 0,2grams). That's why for years medication, gold and gemstones were weighted against the seeds of the carob tree. From the word "carob" in Greek (keration) we have now well known "carat" in jewelry.

Carob reminds sweet cocoa in taste. That's why you can easily use it as a substitute. There are so many pluses. You can reduce the amount of consumed sugar without sacrifices. 
It's a very rich source of protein (80%), calcium, phosphorus, iron and magnesium. It's hypoallergenic, may prevent osteoporosis, reduce blood cholesterol levels, improve digestion, acts as mild expectorant. 

I like it best as a topping for grilled bananas, baked apples, ice-cream and as an ingredient of home-made chocolate. 
You can buy it easily in internet, i.e. amazon.com: http://www.amazon.com/Carob-Powder-Light-Roast-1lb/dp/B0001CXUDG, 1lb costs $3,99. Enjoy:)

Karob (Ceratonia siliqua), Żródło: Wikipedia.org/ Carob Ceratonia siliqua), Source: Wikipedia.org


Karob w sklepach ma najczęściej postać mączki/ Carob is often sold in shops as a powder



2 komentarze :

  1. Karob - moje ostatnie odkrycie.Bardzo pozytywne odkrycie, nie tak jak Stevia, która jest kompletnie nie do zaakceptowania :)

    OdpowiedzUsuń